Růžová patří mezi pozitivní a šťastné barvy. Do Evropy přišla z východních zemí, ze zemí růží, fuchsií a petúnií.
Touto barvou se nejvíce inspirovali Francouzi, a to nejen v módě a v interiérech! V 18. století představila francouzsko-čínská společnost Limoges známou růžovou glazuru na porcelán. Tato glazura byla pojmenována podle slavné milenky krále Ludvíka XV. - Madame Pompadour.
Popularita růžové v historii neklesala. Pastelově růžové tóny se staly neodmyslitelnou součástí art-deco interiérů a postupem doby se růžová stala typickou barvou romantického stylu.
Není to výhradně barva něžných interiérů, dívčích pokojíčků a zákoutí, ale v podobě doplňků a tapet ji najdeme i v konzervativních anglických venkovských sídlech a v neposlední řadě i v moderních francouzských interiérech.
Říká se, že růžová je sladká? Ano, určitě je! Ale umí být také decentní a krémová, najdete v ní odlesk růženínů nebo vůni zralých malin. Je pastelová i křiklavá, romantická i extravagantní. Růžovou si zkrátka můžete vychutnat v mnoha podobách. A pokud si nevíte rady, s kterou barvou umí vytvořit ideální pár, pak si přečtěte naše doporučení.
Chladnou růžovou můžete kombinovat:
se zelenou s nádechem bronzu
s cihlově červenou
s purpurovou
Teplé odstíny růžové kombinujte:
se sytě malinovou
s čokoládově hnědou
s akvamarínovou
s tmavou námořnickou modří
s neutrální šedou
s krémově bílou
Sytě růžovou kombinujte:
se sytě švestkově modrou
s tyrkysovou
s bledožlutou
s černošedou
Sytě starorůžovou kombinujte:
s blankytně modrou
s pruskou modří
s bílou
se světle okrovou
Bledě růžovou kombinujte:
s inkoustovou
Růžové malinové dortíčky
Co potřebujete:
125 g změklého másla
1 hrnek (200g) cukru krupice
2 vajíčka
1 1/5 hrnku (225g) polohrubé mouky
¼ hrnku (60g) zakysané smetany
150 g malin
¼ prášku do pečiva
vanilkový krém nebo šlehačka na ozdobu
marcipánová hmota na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si 16 papírových formiček (80 ml) na muffiny a naskládejte je do formy.
Ručním mixérem našlehejte máslo a cukr do pěny, postupně vešlehejte vejce, přidejte mouku, prášek do pečiva a kysanou smetanu, nakonec vmíchejte maliny.
Naplňte formičky a pečte 15 – 20 minut.
Po vychladnutí ozdobte vršky dortíčků marcipánovou hmotou, vanilkovým krémem nebo ztuženou šlehačkou.
Zelená kuchyně v kombinaci s mramorem, mosazí a mědí je trendem roku 2021
Inspirujte se dekorováním v asijském stylu